Anbefalinger

Efter tre og en halv måned finder man lynhurtigt ud af hvad ens præferencer er; steder man kommer igen, steder man vurdere er et eller flere besøg værd, ting som godt kan undlades og steder der laver fantastisk mad!


Steder at spise:

- Café Sólon (Bankastræti 7a, Reykjavík, lige ved Laugavegur, hovedgaden): prisen var OK i den lidt dyre ende, og jeg kan stærkt anbefalde deres lam. De andre piger har samtidig anbefalet deres desserter og deres laks!

- Old Iceland restaurant (Laugavegur 72, 101 Reykjavík, i "den anden ende" af hovedgaden): prisen var i den lidt dyre ende, men maden var derimod også pengene værd! Jeg kan varmt anbefale deres "catfish", som var deres fish-of-the-day den dag vi besøgte restauranten. Også deres lam blev nydt med stor velbehag. 


- Primo Ristorante (Thingholtsstraeti 1, Reykjavik 101Island), prisen var helt fin - og så laver de tilmed en fantastisk pizza! Tjenerne var venlige og maden god! Vi besøgte restauranten flere gange, og var tilfredse hver gang. Det er en god idé at bestille bord. Deres desserter er derudover også anbefalelsesværdige. De havde dog på daværende tidspunkt ikke noget dessert-menukort, så spørg tjenerne hvad de kan tilbyde. 

- Gló (Laugavegur 20B, 101 Reykjavik): vegetarisk spisested, med gode råvarer og lækre kager (og der er mulighed for at vælge kylling, hvis man nu ikke kan lide noget af det andet) - og så koster det næsten ingenting. Jeg betalte lige omkring 100 danske kroner for en vegetar-lasagne; og til hver ret, har man mulighed for at vælge tre slags tilbehør/salat; forskellige slags kartofler, salater og et hav af dressinger og olier til at toppe. Efter maden var vi nødt til at smage deres kager, og de havde et stort udvalg både af raw-kager (pigerne anbefaler stærkt), og jeg smagte en chokoladekage med blomst på toppen. Kage-prisen var lidt dyr, men derimod var kagen rigtig god. 

- Coocoo's nest (Grandagarður 23, 101 Reykjavik), prisen er helt fin og maden er fantastisk. Et rigtig lækkert sted, som ligger lidt skjult fra midtbyens liv og mennesker. De laver skøn mad, og har en simpel menu, men jeg vil skyde på at alle smagsløg vil kunne finde noget de kan lide. Jeg anbefaler gerne deres surdejspizza, og grønne wraps. 

Gode cafeer:

- Café Mokka (Skólavörðustígur 3A, Reykjavík, en sidegade til Laugavegur): prisen er OK, og jeg anbefaler varmt deres kæmpe-vafler med flødeskum og syltetøj! Jeg har været der flere gange, og stemningen er rigtig god og personalet venligt.

- Café Babalu (Skólavörðustígur 22, Reykjavík, en sidegade til Laugavegur): prisen er OK, og stedet er rigtig hyggeligt. Der er god stemning, og der er flere brætspil og hyggekroge at sidde i. Deres kager kan varmt anbefales, og de har en rigtig god chai-latte te, hvis man er til den slags. Kakaoen er også fin, men ikke specielt varm!

- Kaffihús Vesturbæjar (på Melhagi i 107 Reykjavik): prisen er OK, til gengæld er deres gulerodskage alle pengene værd; chokoladekagen er også helt fin, men lidt klam i længden. De har en god "hvid-te", og på en god dag får man ikke kun serveret et enkelt glas men en hel kande - kaffen er også god, og anbefales af Iben! Det klager man ikke over. Jeg er kommet her en del, og det er et godt sted som indbyder til at man tager en god bog med, eller tager computeren under armen og sætter sig med en opgave eller aflevering.

- Reykjavík Chips (Vitastíg 10, Reykjavik): prisen er OK, og så har de det fineste slogan; "where fries are twise as nice" (he he). Lækkert koncept, med organiske råvarer; det er pomfritter, som ikke er klamme og fedtede! Der er mulighed for at vælge mellem flere forskellige smagsvarianter! Iben anbefaler varmt!

The laundromat cafe (Austurstræti 9, 101 Reykjavik), prisen er OK i den dyre ende. Til gengæld servere de gode øl, lækre smooties og skønne chai latte-teer. Deres cafeemenuer er også gode, og de laver fin mad. Der kan dog vræe proppet med mennesker, men stemningen er god. Der er rig mulighed for at sidde og nyde et par timer, og kigge på alle menneskene der flyver afsted udendørs.


Turist-seværdigheder som man skal se:

På kortet nederst har jeg indtegnet cirka-steder, hvor mine besøgte seværdigheder er placeret. De er nummeret, for at gøre det overskueligt. 


Udover de udvalgte seværdigheder, vil jeg i høj grad anbefale at bruge et par dage i Reykjavik hvis muligt. Besøg Hallgrimskirken, og ta' turen helt op i tårnet og nyd udsigten over de farvede tage i byen, og find de små parker rundt omkring i byen. Et besøg i Harpa, deres koncertsal er også godt givet ud, og arkitekturen er smuk både indefra og udefra; gå eventuelt hele vejen rundt indenfor, og nyd udsigten til bjergene. Nyd en tur langs stierne ved havet, eller ta' rundt i deres cafeer. Jeg har markeret (nogle) af mine favoritter øverst! 

1. Blue Lagoon / den blå lagune; et besøg værd, da det ikke er noget man lige umiddelbart prøver andre steder. Det er en udendørs geotermisk svømmehal med varmt vand. Det kræver dog lige, at man først går fra den indendørsomklædning og ud, før man kommer i vandet! Desuden får man mulighed for at smøre krop og ansigt ind i en silica muddermaskine, og det skal man da, nu når man er der! Det er en halvdyr fornøjelse, men det er næsten noget man skal prøve, når man besøger Island. I vinterperioden koster det 35 euro for "standard-billetten", og i sommerperioden koster det 50 euro.

2. Krysavik, Seltun, et geotermisk område med smukke farver og den velkendte duft af rådne æg. Det ligger en lille times kørsel fra Reyjkavik. Det tager ikke lang tid at gå rundt, og der er toiletter til rådighed på stedet. Omkring området er der også flere turistattraktioner, som jeg på min tur ikke kom ud og se pga. dårligt vejr, men de blev anbefalet i "Turen går til...". 


3. Snæfellsnes, et område/halvø nord for Reykjavik i det vestlige Island. Området byder på vulkaner, vulkankratere, snævre veje hvor man skal holde tungen lige i munden og fantastiske bjergsider med udsigt over det vilde hav. Især kan anbefales at tage forbi 'Saxholt' vulkankrater, der har en rigtig fin udsigt over landskabet og til klipper. Et lille tip: stop så ofte så muligt, og ta' jer god til at til at nyde naturen omkring deroppe. 

4. Lavagrotter, der skulle flere steder i Island være flere lavegrotter, som man har mulighed for at komme ned i. Iben fortalte om en ikke langt fra Reykjavik i syd, hvor man skulle møve sig frem på maven - navnet kunne hun dog ikke huske! Vi fandt en, hvor det var muligt at gå oprejst, med pandelampe og sikkerhedshjelm pga. klippe- og lavaformationer. Vi havde en entuastisk guide med, der livligt fortalte omkring lavaområdet og formationerne i væggene. På et tidspunkt slukker vi alle pandelamperne, og oplever nu komplet mørke og stilhed. En fantastisk oplevelse! Husk varmt tøj, der er omkring frysepunktet i grotterne. Grotten vi besøgte hedder 

Víðgelmir, og er 1100 år gammel. 


5. Þingvellir, nationalpark. Et virkelig naturskønt område, med både vandfald, mulighed for dykning/snorkling (snorkling vil jeg gerne anbefale, det var en rigtig fin, men halvdyr, oplevelse. Se eventuelt mine billeder derfra, under "Silfra"), gåture og fantastisk udsigter uanset hvorhen du kigger. Nationalparken er desuden en del af deres berømte 'Golden Circle' tur, som flere selskaber tilbyder. Tager man på denne tur, vil jeg anbefale den dyre/lange tur. 

6. Gejserne, Geysir, et fantastisk naturfænomen, og her får man lov til at opleve gejseren Strokkur, der sender kogende vand op til 10-20 meter op i luften. Flere turister er samlet omkring vandet, mens alle med deres telefoner venter på at fange vandmassen i det perfekte øjeblik. Har man derimod også et par praktiske sko på sig, og godt med tid, vil jeg anbefale at man går videre op forbi gejseren og op til et hegn, med et stige, som gør det muligt at kravle over. Gør det, og fortsæt gerne helt op til toppen af bjerget. Det er fantastisk. Gejserne er, ligesom nationalparken, en del af "Golden circle" turen, og jeg vil anbefale at man vælger den lange udgave. Der får man altså bare mere for pengene.

7. Gullfoss, vandfaldet, kæmpe smukt og kraftfuld vandfald i en fin dal. Der løber hvert sekund 100 kubikmeter vand gennem vandfaldet, og kraften er voldsom når man står helt nede og tæt på! Turen er også en del af "Golden circle", og jeg vil anbefale den lange tur, hvor man har længere tid hvert sted, og der gøres også hold et ekstra sted, har jeg ladet mig fortælle. 

8. Hveragerði,en lille hyggelig by, derudover en tankstation også byder på en fantastisk mulighed for hiking! Et stenkast fra byen ligger "Reykjadalur", der byder på et par timers hike. Husk badetøjet! Når man kommer et godt stykke ind i dalen er der varme kilder, med mulighed for at hoppe i badetøjet og i de varme floder mellem bjergsiderne. Vandet er geotermisk og naturlig opvarmet! Man skal dog ikke være blufærdig, for omklædningsfaciliteterne er nærmest ikke eksisterende. Men klart et besøg værd, det er en særlig følelse at sidde på en bund af småsten der langsomt bevæger sig afsted med strømmen, mens der er store bjergsider omkring en. Et besøg værd! Ha' eventuelt nogle vådservietter eller andet klar, så der er mulighed for at 'rengøre' sig efterfølgende. Ta' dog skraldet med tilbage, ikke noget med at smide det i naturen. 

9. Þórsmörk, et lille stykke ind i højlandet ikke langt fra Route 1 (Sydisland) gemmer der sig denne perle. Højlandet er klart noget af det, som jeg især synes er et 'must see'. Det kan være svært fremkommeligt, og turen blev bestilt gennem Erasmus Network, som arrangerede bus, overnatning og hikingture på stedet. 

10. Vestmannerayjar, vestmansøerne, et sted der helt klart står på min liste over 'must see'. Desværre nåede jeg ikke dertil i denne omgang, men står øverst på prioriteringslisten til mit næste besøg. De andre piger besøgte øen, og beretter om smuk indsejling, 'elefant bjerget' og mulighed for at se Puffins, søpapegøjen, den smukke islandske fugl. De anbefaler, at man tager hikingturen op på vulkanen og ser udsigten.

11. + 12. Seljalandsfoss og Seljvallir "the hidden pool", disse to ligger et stenkast fra hinanden, og bør begge opleves. Seljalandsfoss er et fantastisk smukt vandfald, der kan ses på lang afstand, hvis man kommer fra Route 1 fra Reykjavik-siden. Det særlige ved dette vandfald er, at der er mulighed for at gå ind bag, og mærke den kraft som vandet skyller ned med. Lyden derinde fra er overdøvende, og helt fantastisk. Husk en regnfrakke (og dit kamera). Det er smukt! "The hidden pool" ligger ikke langt derfra, og indeholder ligesom Reykjadalur, en varm kilde. Modsat kilden i Reykjadalur, som er naturlig opvarmet, får denne en smule hjælp. Der er også mulighed for at klæde om bag en lukket dør, men ellers er faciliteterne ikke noget at råbe hurra for. Derimod er det en fantastisk oplevelse! Naturen omkring er fantastisk, og ligger ca. 1 km's gåtur væk fra vejen. Den er dog ikke så hemmelig, og der er også et par stykker mere i vandet. Jeg anbefalder det gerne. Hav dog gerne en vådserviet eller lignende klar, så det er muligt at rengøre sig efterfølgende.

13. Vík, Dyrholaey og 'the black beach', et smukt område syd på øen, ved byen Vík. Kommer man fra vest, er der nogle kilometer før Vík området Dyrholaey, som byder på klippeformationer og smuk udsigt. Et stop værd! Vík er en charmerende lille by, hvor vi på vores tur overnattede på 'Hotel Puffin', og gik ture langs den sorte strand langs de høje bjergsider.

14. Jökulsärlon, gletsjerlagune ved Vatnajökull; fra Reykjavik tager turen derud på østsiden af øen ca. 4 timer hver vej - til gengæld får man samtidig mulighed for at tage forbi en række andre smukke steder. Lagunen er over 1.000 år gammel, og der flyder store isklumper rundt. Virkelig en smuk oplevelse, og bare duften af is er helt fantastisk. Det er muligt at betale sig til en tur ud i lagunen med båd, hvilket er OK. Ikke en nødvendighed, men hvis man gerne vil se isen lidt tættere på, så er det en fin tur. Der er desuden mulighed for at se sæler svømme rundt i det kolde vand!



Ingen kommentarer:

Send en kommentar